onsdag 19 december 2012

Rågbröd från Höganäs

Det närmar sig jul och här i Höganäs lyser ljusen och värmen sprider sig från ugnen. Det bakas rågbröd och Morsan är stolt, för det lyckas bra, hver gang! Ett rågbröd som blir perfekt till julbordet med sillar och köttbullar.
Surdegen är som mousse nu!
För att lyckas med surdeg behövs KÄRLEK, dvs tid och tålamod, mat=rågmjöl till surdegen och värme, framförallt under jäsningen.

Aningens för torr deg
I tidigare blogg har jag beskrivit hur man gör en surdeg (eller får från morsan och farsan). Surdegen har kanske stått i kylskåpet och surnat till ett halvår. Tag fram den, skrapa fram en frisk yta under skinnet och fyll en ny skål med denna surdeg, häll på lite vatten och tillsätt mer mat, dvs RÅG mjöl. Sedan ställer du skålen med lock på varm plats, t.ex ovanför ett element i fönsterkarmen. Vänta och se till dagen efter om det finns liv i din gamla bortglömda surdeg. Troligen behöver du dagen efter tillsätta mer rågmjöl och vänta ytterligare en dag. När surdegen känns bubblig som mousse är det full fart, några jättebubblor blir det inte.

Saftigt bröd
Tag så denna glada surdeg och tillsätt 5dl vatten och 2tsk salt. Det är de enda måtten du behöver. Sedan är det fritt fram att experimentera. Rågmjöl måste till, det är mat för surdegen, men vetemjöl i mindre mängd går oxå bra. Tillsätt krossat råg, solrosfrön, pumpakärnor, linfrön, sirap, kummin eller vad som finns i skafferiet. Men huvuddelen skall vara råg om du vill ha ett rågbröd. Blanda försiktig så du inte får en torr deg. Tänk på att mjölet sväller och plötsligt är den för torr. Blanda, vänta, blanda i lite till, ta en kaffe-paus och se sedan om det räckte med mjöl. En klimpig grötkonsistens ger det saftigaste och mest lättskivade brödet. Får du ett smuligt bröd har du haft i för MYCKET mjöl. Tänk på det och ha kul. Klimpa så över degen i välsmord avlång bakform och ställ varmt med plastfolie över. Vänta tills du ser att degen har rest sig och nästan puttar på plasten. Detta kan ta säkert 4 timmar. Men sedan är det dags att ställa in i ugnen på 190gr i 1,5 timme. Tag ut och låt svalna utan formen. Brödet håller sig gott och saftigt länge.
PS. Glöm inte mata surdegsburken i kylen oxå med vatten och rågmjöl.

onsdag 21 november 2012

Djurälskare

Nu blir Morsan allvarlig, för hon är en stor djurälskare. Lite motsägelsefullt kanske, för hon är inte längre vegetarian som när hon var student. Dags ändå för tänkvärda uppmaningar:

Ett lyckligt djur som hämtar sin föda från havet!
Affärerna invaderas av billiga livsmedel, en mängd erbjudanden, rejält mycket lägre priser på varor som vi behöver. T.ex mjölk importeras mer och mer från andra länder. Även ost och smör förstås och massa billigt kött. Detta ser du som extrapriser i affärerna. Billigare varor, jahoo!

Men, tänk efter noga innan du handlar dessa varor, inse att djurhållningen ser mycket olika ut i olika länder, och det är klart att det blir mycket billigare produkter om man kan skippa vissa saker, som t.ex utegång för kor, gott om plats för hönor och mindre bestånd för grisar. Billig mat på bekostnad av djuretik.

Det måste kosta med bra mat!!! -  är min paroll. Köp fina råvaror från lyckliga djur och ät mer grönsaker så håller du budgeten ändå!

lördag 17 november 2012

Efteråt en Efterrätt. No2

Morsan mindes plötsligt barndomens bästa efterrätt: Toscapäron med glass eller grädde.
Faktiskt en enkelt tillagad rätt med ingredienser som du kanske har hemma.

1) Konserverade päron, ananas eller annat, alternativt färska frukter, som eventuellt behöver kokas mjuka en liten stund
2) Toscasmeten: Blanda i kastrull 50g smör, 1msk mjöl, 1-2 msk mjölk eller grädde och 0,75 dl socker som kokas upp med hackade nötter av något slag, i mitt recept är det 50g mandel. När toscasmeten börjar tjockna och bli lite guldfärgad häller du den över päronen/frukten i ugnsformen
3) Grädda 15minuter i 225gr ugn och servera med vispad grädde eller glass


tisdag 13 november 2012

Att vara eller göra?

Pensla bullar
Nyligen lärde jag mig något så intressant att jag måste dela det med er läsare:

Föredraget handlade om ett experiment runt att antingen "vara duktig" eller "göra något duktigt". Två grupper utförde samma uppgift och fick budskapet "Vad bra ni är" respektive "Vad bra ni gjorde uppgiften".

Bullarna klara från ugnen
Därefter gav man grupperna svårare uppgifter. Gruppen som "var duktig" presterade konsekvent sämre och sämre i övningarna, medan den andra gruppen överträffade sig själv.
Bullar serveras personligen


Detta var nytt för mig. Att vara duktig ger en konserverande tanke om mig själv, medan att göra är ständigt utvecklande och ger oändliga möjligheter att komma vidare.

Vad säger ni om detta? Kommentarer mottages tacksamt!

torsdag 1 november 2012

I love kôrv!

Ja, fd. värmlänning som jag är så stämmer det att jag älskar kôrv.
Den intar rollen som en hel entrecote på tallriken hemma hos oss ibland.
Visst, korven är av ypperligt slag, vi hittar den i Saluhallen i Höganäs.

Så mitt tips för hetsiga tentaveckor eller slavgöradagar i största allmänhet är: "Köp en god korv och mer än halva middagen är klar!"

Tillbehör kan ju vara:

  • Potatisen från igår, uppstekt med massa peppar och hackad lök
  • Nykokta makaroner med slingrande ketchup och sambal oelek.
  • Lite bröd och en sallad, t.ex är kanske groddarna mer än klara, ringla över olja
Och ett sista tips för korven, som min äldsta dotter bruka säga:  Senap är alltid rätt!

måndag 24 september 2012

Affärsideer

Att tvingas ut i kylan känns förvirrande, men jag gillar det verkligen, att få ta ansvar fullt ut för mitt liv och min karriär, inget sittande i baksätet på ett stort bolags olika behov och strategier. Jag tittar till vänster och sedan till höger, vad vill jag, vad kan jag, vad behövs?

I min grupp av likasinnade planerar vi en session där vi skall diskutera affärsideer. Har vi inte alla till mans ideer och förmågor som är värdefulla och efterfrågade? Om vi bara tänkte efter?

måndag 3 september 2012

Honung är mitt guld!

Kanske ni redan kände till att Morsan är biodlare?
Nu är all honung plockad från mina 3 bisamhällen. Man kallar det för att ha "skattat" och det är en guldskatt att få se den rinna ner i burkarna.

Idag tänkte jag förklara honungens ljuvlighet för er.. men först lite fakta:
Honungens innehåll

Honung är enligt Livsmedelsverket (SLVSFS 2003-10), något förenklat, den produkt som bin framställer av pollen och nektar, alternativt sekret från levande växtdelar, eller utsöndringar från växtsugande insekter. För att en produkt skall få kallas honung får inget ha tillförts eller borttagits.

Min bigård ligger öster om Karlstad i en liten kurva av hus som kallas Sandtorp. Detta är en vacker plats både för människor och bin. Det finns fält, åker och skog, vatten och torra områden. Lite av varje helt enkelt. Säsongen börjar med sälgblomningen i mars-april och detta träd är det viktigaste av alla för många insekters överlevnad. Sälgen blommar gult och vackert och ger just det där tillskottet.

Några kommentarer till ovan beskrivning av honung: I en undersökning som bl.a publicerades i SBRs medlemstidning skrev man om en undersökning där personer fick inta socker respektive honung i samma mängd. Skillnaden på hur deras insulinnivå ändrades var mycket stor. Dvs. honungen belastade inte kroppen alls på samma sätt som vanligt socker.

Detta tillsammans med alla spårämnen ovan och njutningen av smak och doft gör att ni kan unna er en honungsmörgås till fikat eller fil med honung till frukosten utan att tveka.

söndag 26 augusti 2012

Gurkfia

Gurkinläggning finns det tid för nu när flytt och städ av stora villan är överstökad. Jag vet att MorMoran i Vvik vill ha receptet och det är verkligen gott med egeninlagd gurka. Egentligen kanske inte något för studenten i det lilla boendet.. nej.. mest något att drömma om.. kanske  tigga en burk från Morsan.

Så här gör jag:

Tvätta och värm 10burkar i 100gr ugnsvärme
3kg Västeråsgurka tvättas och skivas rätt tunt
Lagen på 1,5l vatten + 6 gr ättikssyra, 0,75dl salt och 6dl socker kokas upp.

Kryddblandningen (dillkronor, pepparrotsbitar, svarta vinbärsblad, kryddnejlikor, gula senapsfrön och ev. chilifrukter) + gurkorna varvas tättpackat i burkarna.

Häll så över den heta lagen och stäng burkarna omgående.

Låt stå i 1-2 veckor innan gurkorna servereras.

torsdag 16 augusti 2012

Flyttstädning

Hej alla kära bloggläsare,
Undrar ni vad morsan hållit hus? Jo det kan jag berätta, Morsan och Farsan har flyttat från den stora kåken på Strand. Det har tagit en massa tid och energi, men har varit jätteroligt. Nu till tipset i anknytning till detta:

Bästa städtipset är Ajax, SÅPA och ättika. Såpa löser fett i alla former, luktar gott, är miljövänligt och billigt. Ättika är starkt, tar bort doft och fläckar och gör ytor mer glänsande, t.ex rostfritt och kakel. Ibland fungerar Ajax bäst, det innehåller ammoniak.
En vit scotch brite och lite såpa på och kör igång!

onsdag 30 maj 2012

Bjud på dig själv


Ursäkta säger morsan, för det långa uppehållet, men tiderna har varit turbulenta av många skäl.

En som alltid är sig själv!

En lärdom ur allt detta som jag vill dela med mig av är att det lönar sig att vara öppen med sitt eget. Ibland tror jag att det är dumt att belasta andra med mina nulägesbekymmer, och det kan väl vara sant ibland. Men lika ofta är det värdefullt för andra att få ta del av mitt liv och de kommentarer och bidrag jag sedan får tillbaka är stor kompensation för den utsatthet man kan känna när man öppnar upp.

Så mitt tips idag är: våga bjuda på dig själv och du blir förvånad över hur mycket du kommer få tillbaka!


söndag 6 maj 2012

Morsans frasiga ugnspotatis

Söndagsmaten kräver något gott med potatis. Varför inte testa ugnspotatis. Lätt och snabbt, följ beskrivningen nedan så kan du inte misslyckas att få riktigt frasiga och goda potatis.

Skala (eventuellt låter du skalen vara kvar och tvättade, det ger charm och smak) och snitta potatisen i halvor och sedan varje halvera en gång till på längden eller i 3 delar beroende på storlek. Koka potatisen kort, bara ett uppkok på 5minuter. Låt vattnet rinna av ordentligt. Ugnen ställs på maxtemperatur och du lägger in en ugnsform med rikligt med olja i botten. Jag rekommenderar Jordnötsolja för allt som har med stekning och fritering att göra, men olivolja går oxå bra.
Häll ner den avrunna potatisen på den heta plåten. Var försiktig! Det kan stänka ordentligt när heta oljan träffar på blöta potatisar. Låt nu potatisen grillas i ugnens maxtemperatur i ungefär 30min. Du ser när den ser gyllenbrun och frasig ut. Får du inte upp frasigheten, så lyft upp plåten högre i ugnen.
Salta först vid bordet!

lördag 5 maj 2012

En liten vårlunch

Hönsen är glada och har även de vårkänslor, ägg i mängder blir bl.a resultatet.
Några fina färska ägg steks till äggröra, blanda i kryddor, riven ost och strö över lite grönsaker och servera på din macka, som du kan rosta snabbt i pannan innan äggen steks. Tänk på att salta och peppra ordentligt. Äggrätter kräver lite extra kryddning.
     Smaklig lunch!
                                                        

fredag 20 april 2012

Om hur man äter en köttbulle

Det finns dom som verkligen vet hur man njuter av en köttbulle. Se själv i videoklippet. Och vill ni sedan ha receptet på Morsans (mormors) köttbullar så hör av er!




lördag 24 mars 2012

Spara energi - ät vegetariskt

Ja, nästa lördag (31/3) en timme mörker (Earth hour) för att visa att vi engagerar oss för frågan om energianvändningen. Då passar Morsan på att lyfta möjligheten att visa sitt engagemang genom att äta fler måltider i veckan helt vegetariskt. Köttet kräver nämligen oerhört stora mängder energi, inte bara djuret i sig utan oxå all den föda som det behöver. Proteinet till djuren, t.ex korna, kommer mycket ofta från sojabönor som kräver oerhört mycket energi för att växa.

Här kommer ett förslag på lunchmat en solig lördag eller söndag. Bakad potatis med kryddsmör eller annan sås och ett antal sallader. Bilderna visar ideer på hur ni kan komponera något gott. Använd sedan dressingen som jag berättat om tidigare i bloggen. (29 Mars 2011)

Spara energi och få energi - ät vegetariskt!

måndag 19 mars 2012

Vårkänslor med kål

Jag vet att Morsans blogg inte är lik andra damers reportage. Mitt tips för vårmat är inte att köpa sockerärter från Sydafrika eller ruccola från Italien, utan KÅL från Sverige eller ev Tyskland.
Kål är så fräscht och evigt ungt så att även om det nu gått många månader sedan skörden så är den ännu krispig och god och full av vitaminer. Fel är det väl inte heller att kålen är absolut billigast bland många grönsaker, men däremot mycket nyttigt och fettsnålt!

Så jag börjar med det enklaste receptet, nämligen kålsallad a la printemps.
Finstrimla kål, eventuellt med osthyvel, salta rejält och häll på vinäger. Låt stå. Vill du snabba på denna process så kan du stampa kålen lite så blir den snabbt saftigare. Krydda med vad du gillar, vitlök, lök, grönkryddor eller varför inte testa något annat, t.ex paprika eller curry? Avsluta med olja och din vårsallad är klar. Vill du lyxa till extra kan du strö över solrosfrön eller pumpakärnor.

Till slut ett recept som är så grymt gott.. och lätt: "Kålgryta ala Asia". Tja, så mycket Asien vet jag inte om det är men gör så här:

Stek fläskfärs med hackad lök + vitlök och en massa vitkål i rejält med olja i grytan. Låt småputtra under lock. Krydda med mycket soja (eller salt) och sirap (eller socker) och gärna curry eller chili i.
När kålen är helt mjukkokad njuter du den antingen som den är eller med potatis och lingon till.

måndag 12 mars 2012

Müsli till mellis

Visst är det gudomligt gott med müsli när man är hungrig? Kall mjölk eller fil till och sedan sleva i sig skål efter skål..

Här kommer ett recept på egenblandad müsli som jag fått från kära vänner. Helt klart är det billigare att göra sin egen blandning, men du kanske inte tjänar miljontals slantar på det. I vilket fall som är det enkelt, gott och vackert. Grundiden är att blanda ihop alla gryn du har i skåpet, lite godis i som t.ex kokos eller nötter och sedan rosta en stund i ugnsformen.

Anitas musli:
15 dl havregryn
15 dl råggryn eller mixade gryn
200g nötter (hassel, mandel, valnöt)
2dl solrosfrön
2dl pumpakärnor
2 dl kokos
2dl vetekli
råsocker eller socker efter tycke och smak

Allt blandas och rostas i ugnen i 30min i 150gr. Därefter iblandas 1msk kanel och 2dl vetegroddar och ev russin som ökar sötman lite. Detta recept skall kanske delas i 2 för det lilla studentköket. Gott mellis!

onsdag 7 mars 2012

Veggo mix

Ibland är jag säker på att jag vill bli heltidsvegetarian, men så blir jag jättesugen på en kyckling i ugn eller en råbiff. Så det blir väl aldrig på heltid för min del att vara vegetarian. Men, jag älskar gröna rätter och här får ni en enkel veggo-mix som kan ersätta köttfärs om ni blir sugna, fattiga eller får veganbesökare till er lya.

Finhacka eller mixa ihop:
Lök, selleri, vitlök, morot och champinjoner och stek detta och krydda väl. Tomatpure och lite soja kan passa här oxå.

Denna gång blev veggomixen fyllningen till våra wraps. Tortilla bröd eller tacos, guacamole ala Ly och sallad, tomat och lökringar till. Underbart som fredagsmat.

söndag 4 mars 2012

Hedis äppelkaka

Farsan har en massa vinteräpplen kvar och det passar bra att jag bakar en äpplekaka av några av dem som efterrätt till någon av vardagens soppor. Så här är min kära svärmor Hedis recept på kakan.

Ingr:
1 ägg
1,5 dl socker
125g smör (ev margarin eller hälften/hälften)
4,2 dl mjöl
1tsk bakpulver
1tsk vaniljsocker
5 äpplen

Blanda ihop smör och socker med ägget, tillsätt mjölet och bakpulvret väl blandat. Allt detta blandas till en smet/pajdeg. Kavla eller tryck ut 3/4 av degen i en smord form och lägg ut tunna äppleskivor i mängder. Strö över socker och kanel efter smak. Täck med resterande pajdegen och grädda så i ugnen ca 30-40min i 225gr. En gyllengul paj kan sedan serveras direkt eller senare, överströdd med florsocker. I Tyskland bjuds det lösvispad grädde till, alternativet är ju vaniljsås, glass eller bara en kopp kaffe!
Till minne av Hedi - en underbar människa full av värme och lekfullhet!

lördag 25 februari 2012

Viktigaste i livet

Läste för ett tag sedan en otroligt intressant artikel. Utdrag från en nyutgiven bok om samtal med döende. Därifrån har författarinnan summerat de 5 vanligaste saker man ångrar på sin dödsbädd.
Delger dem för er här på Morsans blogg. LÄS och begrunda..
  1. Jag önskar jag hade haft mod  att leva ett liv sant mot mig själv och inte det liv som andra har förväntat sig av mig
  2. Jag önskar att jag inte hade jobbat så hårt
  3. Jag önskar att jag hade haft modet att uttrycka mina känslor
  4. Jag önskar att jag hade behållt kontakten med mina vänner
  5. Jag önskar att jag hade låtit mig själv vara lyckligare
Mormors choice
Läs gärna mer på hemsidan    http://www.inspirationandchai.com/Regrets-of-the-Dying.html

torsdag 23 februari 2012

Fransyskans hemlighet

Tänkte göra ett inlägg i debatten som alltid finns runt bantning och hur man ser till att må bra fastän det finns så mycket gott på bordet och man råkar vara född med en aptit som är utomordentlig.

Fransyskans hemlighet är att äta lite mindre av allt hon tar av och njuta mer. Så enkelt, eller? Hon väljer bästa råvarorna hellre än mängden och äter långsamt och i små portioner. Inget brus om att hon bantar och måste gå ner i vikt. Det måste hon ju inte, hon har hittat modellen.

Svensk måttlighet?

tisdag 21 februari 2012

Varm choklad - uhh vad gött!

Morsan är på resa igen och nu några dagar i Madrid. Där severeras man på alla cafeer, om man vill välja bort kaffet, en ljuvlig varm cacao. Den smakar äkta och är gjord på fin choklad och även lite tjockare än vår varm Oboy, som är en blek och översöt dålig kopia.

Tänket är lätt. Tjockheten kommer nog från lite maizena som du blandar i från början. Låt sedan lite blockchoklad smälta i din varma mjölk. rör och servera. Sedan kan du förstås blanda i både vaniljsocker och råsocker, honung, kanel eller vad som passar.

tisdag 17 januari 2012

Going nuts with nuts

Hej allihopa och gott nytt 2012! Det är idag årsdag för denna blogg så jag vill passa på att tacka alla nya och gamla läsare för ert intresse och all uppmuntran!

I dessa "postjuliga" tider finns det säkert lite nötter kvar i alla hörn. Valnötterna från godisbordet och mandlarna från glöggfesten. Så dags att prata om nötter, dessa ljuvliga energikickar fulla med näring för ett helt nytt träd! De tillhör ju eliten av mat eftersom de har all näring förpackat i miniformat. Det nya valnötsträdet eller pistagebusken behöver fett, mineraler och vitaminer och allt finns i den lilla nöten. På senare år har nötter fått ökad status och det är roligt. Vilken är din favoritnöt? Jag lovar inlägg med recept på nötter framöver!
PEKAN
Särskilt bra för: Dig som vill vårda kretsloppet med nyttigt fett och som har plats för lite extra kalorier.
Hälsobonus: Mindre än 10 procent av fettet är mättat. Resten är övervägande av enkelomättad karaktär. Dessutom är pekannötter särskilt rika på mineralet zink, som är en viktig bricka i kroppens ämnesomsättning eftersom det omfattar ett hav av hormoner och enzymer
Näringsinnehåll per 100 gram:
Energi: 707 kcal
Protein: 9,2 gram
Fett: 72 gram
Kolhydrater: 13,9 gram
Kostfibrer: 9,6 gram
Centrala vitaminer och mineraler:
Thiamin: 0,66 mg
Magnesium: 121 mg
Zink: 4,5 mg

PISTAGE
Särskilt bra för: Dig som lider av ett förhöjt blodtryck.
Hälsobonus: Pistagenötter mättar utmärkt med sitt höga innehåll av fibrer och proteiner. Det gör dem till en suverän fettkälla i en smal kost. Dessutom bågnar de av kalium, som bland annat har avgörande betydelse för muskel- och nervcellernas funktion och hjälper till att reglera hjärtrytmen och blodtrycket.
Näringsinnehåll per 100 gram:
Energi: 566 kcal
Protein: 20,6 gram
Fett: 44,4 gram
Kolhydrater: 28,0 gram
Kostfibrer: 10,3 gram
Centrala vitaminer och mineraler:
Thiamin: 0,42 mg
Niacin: 4,9 mg
Kalium: 970 mg
Ingen riktig nöt att knäcka

CASHEW
Särskilt bra för:  Dig som har ett lågt blodvärde.
Hälsobonus: Det är framför allt innehållet av mineraler som kännetecknar cashewnötter. Du får till exempel enormt mycket zink som är en viktig bricka i kroppens ämnesomsättning, magnesium, som är viktigt för nervfunktionen och järn, som ingår i produktionen av röda blodkroppar.
Näringsinnehåll per 100 gram:
Energi: 597 kcal
Protein: 15,3 gram
Fett: 46,4 gram
Kolhydrater: 32,7 gram
Kostfibrer: 3,0 gram
Centrala vitaminer och mineraler:
Magnesium: 260 mg
Järn: 6 mg
Zink: 5,6 mg

VALNÖTTER
Särskilt bra för: Dig som sällan äter fet fisk.
Hälsobonus: Valnötter är en utmärkt källa till de essentiella omega- 3-fettsyrorna, som till exempel är en central beståndsdel av hjärnan. Med ett innehåll på 7,5 gram omega-3 per 100 gram överträffar valnötterna de allra flesta feta fiskar. Utöver omega-3 får du massor av B6-vitamin som ingår i ämnesomsättningsprocessen. Samtidigt spelar det en viktig roll i bildandet av röda blodkroppar.
Näringsinnehåll per 100 gram:
Energi: 678 kcal
Protein: 14,3 gram
Fett: 64,3 gram
Kolhydrater: 16,2 gram
Kostfibrer: 5,6 gram
Centrala vitaminer och mineraler:
B6: 0,74 mg
Magnesium: 144 mg

KOKOSNÖTTER
Särskilt bra för: Dig som ska få igång en trög mage.
Hälsobonus: Kokosnöten är en utmärkt källa till kostfibrer som främjar matsmältningen och det höga fiberinnehållet överträff ar innehållet av mättat fett. Fibrerna och det relativt låga kaloriinnehållet gör mättnadsvärdet ganska bra.
Näringsinnehåll per 100 gram:
Energi: 370 kcal
Protein: 4,4 gram
Fett: 36,5 gram
Kolhydrater: 14,9 gram
Kostfibrer: 14,0 gram
Centrala vitaminer och mineraler:
Järn: 1,8 mg

MANDLAR
Särskilt bra för:  Dig som söker ett nyttigt smal(mellan)mål.
Hälsobonus: Mandlar bågnar av E-vitamin, som stärker immunförsvaret. De har dock också ett högt innehåll av järn, magnesium och kostfibrer. Fibrerna mättar och gynnar matsmältningen och kan därmed ha en viktminskande effekt. Undersökningar visar att mandlar (max 50 gram) i en smal kost kan främja viktminskningen.
Näringsinnehåll per 100 gram:
Energi: 527 kcal
Protein: 20,5 gram
Fett: 39,1 gram
Kolhydrater: 29,5 gram
Kostfibrer: 9,2 gram
Centrala vitaminer och mineraler:
E-vitamin: 24 mg
Magnesium: 265 mg
Järn: 4,5 mg

JORDNÖTTER
Särskilt bra för: Dig som vill stärka kroppen med antioxidanter.
Hälsobonus: Jordnötter bågnar av niacin, som bland annat ingår i kroppens ämnesomsättning och dessutom har avgörande betydelse för hormonproduktionen och reparationen av kroppens DNA. Dessutom får du de två starka antioxidanterna E-vitamin och resveratrol från nötterna.
Näringsinnehåll per 100 gram:
Energi: 576 kcal
Protein: 24,9 gram
Fett: 42,7 gram
Kolhydrater: 28,4 gram
Kostfibrer: 7,7 gram
Centrala vitaminer och mineraler:
E-vitamin: 8,2 mg
Thiamin: 0,91 mg
Niacin: 24,2 mg
Magnesium: 170 mg

HASSELNÖTTER
Särskilt bra för: Dig som vill stärka immunförsvaret.
Hälsobonus: Nötterna bågnar av E-vitamin som är den gemensamma beteckningen för en hel grupp vitaminer, som bland annat har en kraftig antioxidativ effekt. Samtidigt medverkar E-vitamin vid bildandet av kroppens könshormoner. Det behövs inte mer än 30 gram hasselnötter för att täcka hela kroppens behov av vitaminet.
Näringsinnehåll per 100 gram:
Energi: 640 kcal
Protein: 14,9 gram
Fett: 54,4 gram
Kolhydrater: 29,3 gram
Kostfibrer: 8,2 gram
Centrala vitaminer och mineraler:
E-vitamin: 21 mg
Magnesium: 158 mg