måndag 19 mars 2012

Vårkänslor med kål

Jag vet att Morsans blogg inte är lik andra damers reportage. Mitt tips för vårmat är inte att köpa sockerärter från Sydafrika eller ruccola från Italien, utan KÅL från Sverige eller ev Tyskland.
Kål är så fräscht och evigt ungt så att även om det nu gått många månader sedan skörden så är den ännu krispig och god och full av vitaminer. Fel är det väl inte heller att kålen är absolut billigast bland många grönsaker, men däremot mycket nyttigt och fettsnålt!

Så jag börjar med det enklaste receptet, nämligen kålsallad a la printemps.
Finstrimla kål, eventuellt med osthyvel, salta rejält och häll på vinäger. Låt stå. Vill du snabba på denna process så kan du stampa kålen lite så blir den snabbt saftigare. Krydda med vad du gillar, vitlök, lök, grönkryddor eller varför inte testa något annat, t.ex paprika eller curry? Avsluta med olja och din vårsallad är klar. Vill du lyxa till extra kan du strö över solrosfrön eller pumpakärnor.

Till slut ett recept som är så grymt gott.. och lätt: "Kålgryta ala Asia". Tja, så mycket Asien vet jag inte om det är men gör så här:

Stek fläskfärs med hackad lök + vitlök och en massa vitkål i rejält med olja i grytan. Låt småputtra under lock. Krydda med mycket soja (eller salt) och sirap (eller socker) och gärna curry eller chili i.
När kålen är helt mjukkokad njuter du den antingen som den är eller med potatis och lingon till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar