måndag 25 april 2011

Hur man ser klart

Farsans tips

Ett snabbt tips för dig som vill se ut genom ditt fönster och låta solen stråla in hos dig:
  • Använd tunt utspätt diskmedel i sprayflaska när du putsar fönstret rent
  • Torka efter med hopskrynklat tidningspapper
Absolut bästa och enklaste sättet att putsa fönster på och få det GLASKLART!


torsdag 21 april 2011

Rara rädisor

Rädisor som badar kallt
Till våren går det inte att motstå rädisor. De är vackra att se på och dessutom knapriga och goda till det mesta. Ibland blir de dock lite mjuka och vissna efter någon dag i kylskåpet. Låt dem piggna till i ett svalt bad. Snittar du dessutom upp dem kommer de "slå ut" som en liten blomma när de legat i kallt vatten en stund.

fredag 15 april 2011

Tänkvärt: Kolla etiketten!

Bli så där klyftig och medveten verkar så himla jobbigt och märkvärdigt. Men nu skall jag berätta en hemlighet; det är hur enkelt som helst!  Läs bara på baksidan - etiketten.

Eftersom lagstiftningen kräver att konsumenten skall kunna veta om produkten finns det på etiketten en massa information.

Lyft t.ex upp en burk ifrån mejeridisken och vänd på den!
 Här ser du att det är en crème fraiche produkt som bara innehåller grädde och syrningskultur, dessutom från svensk mjölk. Du ser att felthalten är 34%, det står även Fett 34g som är samma sak lite längre ner på burken. Ja, du får en ren och fin produkt.



Till höger ser du en lätt-produkt crème fraiche. Kanske tror man då att man äter nyttigare. Kolla innehålls-förteckningen! Vad tycker du? Inte jättefarliga grejer precis, men du trodde nog att du köpte creme fraiche? Nej, den innehåller lite annat oxå. Dessutom är den inte närproducerad.

Mitt förslag om du vill ha light produkt är att använda halva burken och sedan blanda i fil eller joghurt eller vatten istället.

På baksidan kan du läsa vilka tillsatser och färgämnen som finns i produkten, om det finns glutamat (E6..) i varan, eller vilken procent socker eller kakao den innehåller.

Lätt som en plätt att vara medveten, eller hur?

onsdag 13 april 2011

Efteråt en Efterrätt. No1

Nu kör jag igång en serie efterrätter som är busenkla och goda
Banan i ugn
  1. Gammal eller nyplockad banan in i varm ugn
  2. När bananen är helt svart och mjuk inuti (ca 15min) - ta ut den
  3. Bananen läggs på fin tallrik och snittas uppifrån och ner
  4. Stoppa ner chokladbitar som får smälta
  5. Servera med bästa skeden

tisdag 12 april 2011

Raffes Falaffel

Det är inte bara Morsan som kan, Raffiga Raffe bjöd för några veckor sedan på kikärtsbullar. Falaffel är i stort samma sak. Dessa är enkla och snabba att tillaga, billiga och så otroligt goda.



Håll till godo med ett kanon recept på vegetariska biffar.

  1. Utgå från kokta kikärter, antingen har du köpt en burk eller blötlagt och kokat själv dagen innan, mixa dessa (2dl/person) tillsammans med
  2. Lök, vitlök
  3. Kryddor som spiskummin, chili, salt och peppar, men framförallt torkad koriander. Experimentera gärna, curry kanske passar eller timjan
  4. Tillsätt 1 ägg
  5. Har du tahina (sesampasta) hemma så tillsätt några msk
  6. Hacka i ngt grönt för skönhetens skull, t.ex persilja eller purjolök

Rulla bullarna i vetemjöl och stek i pannan i rejält med het olja, behövs inte så lång stund för att få dem klara
Servera med bulgur (smaksatt med tomatkross, fetaost) och Tzatziki eller tomatsalsa
Biffarna kostar under 10kr om du utgår från torkade kikärtor.

söndag 10 april 2011

Vaxet är guld

I januari skickade jag iväg mina gamla vaxkakor från förra årets honungsproduktion till Töreboda vaxfabrik.

Vax från Sandtorps bigård
Häromdagen fick jag tillbaka rentvättade ramar och omsmält och valsat vax. Det doftar ljuvligt och är gyllengult av vårens maskrosblommor. Se vilket guld!

lördag 9 april 2011

Vårkänslor: Spirande lökar

Vårspritt
Hittar du oxå glada lökar i kyl eller låda? De har börjat gro och spirar ljusgrönt. Till mig ropar de - "Snälla, släng mig inte, utan låt mig få sprida glädje!"

Spara den ljusgröna spiran som smakar mycket mild lök, hacka den och strö över sallad eller middagsrätten.

fredag 8 april 2011

Fredagkväll & Räkor

Visst, jag var ung och söt på 70-talet då räkor var jättelyxiga och romantiska till kvällssupéer, men nu på 2000-talet är de lika goda. Köp en påse räkor och häll ut en rejäl skål för att låta tina. Resten in i frysen till nästa vecka.

Räkor i chili: Stek upp vitlök och chili i mycket smör och olivolja, råkar du ha ingefära hemma så stek med några skivor. När det bubblar fint slänger du i räkorna och vänder runt dem i chilismöret. Bara några minuter senare är din rätt klar. Vill du blanda i några sockerärtor eller bönor, paprika eller annan grönsak så släng i dem strax innan dem tillsammans med räkorna. Hög värme!

Bäst att ha dukat redan innan du börjar med tallrik och dryck + några rostade bröd för nu skall det strax sörplas och njutas.

torsdag 7 april 2011

Vadå KRAVmärkt?

Visst går det runt i huvudet på en när man försöker förstå det här med ekologiskt och kravmärkt och närodlat och hit-och-dit-odlat och biodynamiskt och jag vet inte allt. Det känns viktigt att vara med och ta hand om jorden och oxå den egna hälsan och alla barnens framtid.. men hur göra som en fattig student? Så här tycker jag:

Som student lever du troligen mer ekologiskt än du någonsin kommer göra framöver i livet -  därför att du konsumerar så lite!
Ingen bil, ingen motorgräsklippare, inga flyg hit och dit. Du har troligen inte råd att köpa en massa tingeltangel. I köket inga överdrifter på kött eller andra näringskrävande varor, inte massa onödiga helfabrikat i plastförpackning. Nej, för en fattig student har bara sin kära cykel och en varm halsduk, hemma lite bröd och pasta och en flaska ketchup - och that's it! ...för det mesta.. ;)
       
Men kanske vill du ändå bidra ytterligare och du är säkert mån om din och andras hälsa..men plånboken klarar inte så mycket.
  • Köp råvaror (dvs inga halv- eller helfabrikat) i första hand och slipp en massa förpackning
  • Köp färska varor och skippa frysta och du spar miljö och får nyttigare mat
  • Köp någon gång kravmärkt. Kravodlade varor är ibland både godare och nyttigare, dessutom mer hållbara
  • Köp hos odlaren direkt om du hittar henne/honom
  • Om du köper kött så köp en mindre bit eller dela upp till 2 tillfällen och öka istället grönsaksmängden. Kött kräver oerhört mycket näring för att bli till. Djuren (icke-krav) fodras  med sojamjöl som är miljöförstörande för jorden där den odlas, och skeppas sedan över hela jorden
  • Och så det bästa av alla tips, konsumera mindre prylar.. 
Torg, marknad, saluhall..härligt!

Nu lite fakta för att skingra förvirringen:

KRAVmärkt
KRAV är Sveriges mest kända miljömärkning för ekologisk mat. Man utgår från den ekologiska grunden och ställer höga kvalitétskrav på bland annat god djuromsorg, socialt ansvar och minskad klimatpåverkan. KRAV-certifierad mat odlas utan kemiska bekämpningsmedel och innehåller inga naturfrämmande tillsatser.
Biodynamisk
Den biodynamiska odlingen är en ekologisk odlingsmetod som bygger på samarbete med naturen genom att ta hänsyn till de krafter som hela tiden påverkar oss människor och alla andra levande organismer på vår jord. Målet med odlingen är att ge människan den näring hon behöver för att kunna förverkliga sina ambitioner och samtidigt skapa utrymme för naturen att utvecklas.
Inom den biodynamiska odlingen sätts helheten i centrum. Precis som människan är en helhet, med olika organ i sin kropp, betraktas också varje odling eller gård som en helhet. De olika grödorna odlas i en viss ordning, en växtföljd. Utsäde, gödsling och djurhållning anpassas till de lokala förutsättningarna för att uppnå balans.
Närodlat
Närodlat brukar betyda att man vill verka för biodynamiska och ekologiska produkter, för kortare transportsträckor, skonsam förädling och en levande landsbygd.
Ekologiskt
Att odla ekologiskt kan betyda att man skonar vattnet, ökar den biologiska mångfalden, värnar om djuren, är aktsam om jordens bördighet, månar om människans hälsa, inte sprider GMO (genmanipulerad gröda), tar socialt ansvar och sparar på resurserna

måndag 4 april 2011

We love Risotto Milanese!

Oh yes we do..

Jag och Mumin-dottern lagar risotto i hennes mysiga kök. Lätt som en plätt. 
Risotto Milanese med brocolli

  1. Olja i kastrull
  2. Hackad lök i oljan
  3. Några dl ris i grytan (vi tar 1,5dl per person)
  4. Rör runt tills risen ser genomskinligt och glansigt ut
  5. Häll i lite vatten som täcker riset. Locket på hela tiden.
  6. Tillsätt 1 buljongtärning, allra helst hönsbuljong
  7. Rör runt lite då och då och häll på vatten så fort du ser att det kokat in, detta görs gång på gång..
  8.  
    Ett mysigt kök
    
  9. När du smakat av att riskornen är NÄSTAN klara.. släng i lite grönsaker: som t.ex hackad purjo eller brocolli i småbitar, bönor, ärtor eller morötter.
  10. 
  11. Smaka av när riset nu är klart, lite lite tuggigt motsstånd i mitten, häll då i riven smakrik ost, allra helst parmesan
  12. En klick smör + PEPPAR
Detta kan serveras varmt eller kallt, och som tillbehör till kött, kyckling, korv eller fisk.
 
BUON APPETITO!

fredag 1 april 2011

Det goda livet: SMÖR

Vackert gyllene SMÖR
Idag tänkte jag sjunga smörets lov. Alla som ätit frukost hemma hos oss, vet att det bjuds på smör till det nybakta brödet i Morsan och Farsans kök. Men inte bara för att det är så gott, utan oxå hälsosammare än andra "matfetts"-alternativ. Nu tänkte jag mig en liten utläggning om smör kontra margarin..

Ursprungligen var margarin till som smörersättning. Smör var för dyrt och man ville ha en produkt som ersatte smör. Kunde man få ihop olika fetter till en någorlunda fast och gulliknande produkt kunde detta säljas som ersättning och vara en mycket billigare vara. Ja, detta har man ju verkligen lyckats med!

Första och allra största skillnaden är att smör är en mycket litet förvandlad/processad (svengelska) produkt om man jämför med margarin som måste processas mycket för att börja likna smör.

Varför är det dumt med processade produkter?
Ja några svar är att det måste förändras, tillsättas ämnen och att de kärl för tillverkning eller transport som används måste rengöras med starka medel och kanske utnyttjas för andra produkter oxå.

Hälsosamma fetter?
Största och värsta bluffen har varit att man pratat om hälsosamma fetter, mättade och omättade
och att smöret i denna diskussion fått sämsta rykte. Denna forskning visar sig nu gång på gång vara helt felaktig och mycket mer komplicerad än man trott.

Pengarna är boven som vanligt
Problemet bakom allt detta är att företagen tjänar så otroligt mycket mer på margarin än på smör och forskning och dess resultat kan gå dessa företags ärenden.

Smör tillverkas i alla fall så här:
Grädde kyls och kärnas och blir smörkärnor och kärnmjölk
Smöret ältas mjuk och smidigt
Salt och smörsyrakultur tillsätts

Margarin består bl.a av dessa komponenter:
Fetter som palmolja, kokosolja etc eller smör (som i Bregott) används för att få en fastare produkt
Oljor, billigare eller lite mer hälsosamma används. Ev. står det vegetabiliska oljor på innehållsdeklarationen, men du får inte reda på vilken slags olja.
Emulgeringsmedel tillsätts för att blanda vattenbas och fettbas
Oljorna omestras, vilket är ett annat namn för att omvandla fetterna. Detta gör man för att få en fastare produkt, och får då fram fettföreningar som är mycket sällsynta i naturen
Färgämnen tillsätts för att få en gulaktig produkt istället för grå eller blekgul
Arom, men man vet inte vilka och hur
Tillsatta konstgjorda vitaminer
Konserveringsämnen

Inse oxå att margarin kan produceras ännu billigare men riktigt dåliga varor och det är ofta denna margarin som används inom industritillverkning av allt som behöver fett: kakor, wienerbröd, bullar osv..

Jag tycker redan dessa listor talar för sig själv. Smör är bäst och godast och värt pengarna!

För dig som vill läsa mer om margarin, tryck på denna länk