fredag 20 maj 2011

Tänkvärt om Snällhet

Det pratas rätt ofta om snällhet, det har blivit inne faktiskt. Många böcker har utkommit i ämnet.. Idag bjuder jag på ett potpurri av utdrag ur 2 olika källor:
Snällt?

Ur Svd: "Kan man nå en topposition i ett företag och sakna empati?

– Det beror på vad du har för funktion och vad du har för uppgift. Utan empati går det inte, men hur mycket behöver man? Det går inte att generalisera.
Jan Friberg, vd vid Bondi chefsrekrytering, börjar skratta när jag frågar om det finns något samband mellan att vara snäll och ha framgång.
– Om man kombinerar snällhet med att vara undfallande eller konflikträdd, då är snällhet inget som ger framgång i livet. Men att kombinera snällhet med empati och tydlighet i kravställande så kan den vara en fantastisk framgångsfaktor."

Snällt!

Ur ForskningoMedicin: "Stefan Einhorn, professor vid Karolinska Institutet, är övertygad om att snällhet lönar sig. Till och med i den akademiska världen. Men den snällhet han talar om handlar inte om att undergivet följa andras påbud, utan snäll är den som lever med etiken i sitt hjärta. Ibland innebär snällheten att säga ifrån eller att säga nej. Men ofta att säga ja och lyfta fram andra, för att det gynnar en själv...
 
Snäll har knappast varit ett epitet att skryta med. Snarare har den snälle hånats, eftersom egenskapen förknippats med vekhet, dumhet och en oförmåga att försvara sig eller stå på sig, som i uttrycket: "Även kossan på ängen är snäll". Men att inte stå för sin åsikt eller säga ifrån om någon gjort orätt är en falsk snällhet, menar Stefan Einhorn.

- Den som beskriver sig som för snäll för att ta sig fram i den akademiska världen kanske snarare är feg än snäll. Den som är äkta snäll vågar hävda sig, sin åsikt och sin förmåga. För hos den äkta snälle är snällheten förankrad i övertygelsen om vissa grundläggande etiska värderingar som handlar om människors lika värde, om att vi har mer att vinna på att samarbeta än att konkurrera."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar