"..Somligt blir mycket bättre gjort om man gör det, inte bara ostört, utan också efter viss ställtid. Ställtid - det är den tid det tar att ställa i ordning, ställa till rätta så att man sedan kan börja göra något. För skogsarbetaren var det förr den tid som gick åt innan hästen var selad framför timmerforan. I verkstäderna är ställtiden den tid det tar att ställa om maskinerna. I köket är det kockens tid att göra "mise-en-place", det vill säga ställa i ordning innan maten skall lagas.."
Bra sagt va? Vi blir ju ofta oroliga när vi inte kommer igång. Jag brukar tro att det aldrig kommer igång för mig när det känns så där motigt. Bodil berättar vidare att olika uppgifter kräver olika ställtid:
".. Jag vet att det inte i första hand är skillnader i ställtider som du tänker på om jag delar in uppgifter i kategorierna:
- Lätt och roligt
- Lätt och tråkigt
- Svårt och roligt
- Svårt och tråkigt
..Ibland tror jag att jag håller ställtid utan att ens veta om det själv. Yttringarna kan vara ungefär så här: Något stort håller på att närma sig sin deadline. Jag vet att jag borde vara igång med det för länge sedan. Men i stället är det som om jag bara blir mindre produktiv, går ner på en sorts lågvarv och ägnar mig åt allehanda småsaker - fast jag inte alls vill det. Jag diskar och städar och syr i knappar och rotar i trädgården och.. Inte förrän det är absolut tvunget griper jag mig verket an. Och tänk att det gick - som genom ett under, denna gång också!
Men jag tror numera inte på att uppgiften egentligen blir gjord då på slutet - jag tror att vid det laget har alla mina inre verkställare redan gjort jobbet. Det var därför som mitt medvetna jag bara kunde arbeta lite långsamt med enkla saker - mitt egentliga tankearbete pågick där inne under tiden. När det sedan var dags, var det inte så mycket som jag behövde göra."
Detta får bli klokheten för Februari månad. Kram!
Något för ställtiden, sätt en vitlök i kruka för framtida skörd |
Tänkvärt. Känns lite bättre också.
SvaraRadera