onsdag 23 februari 2011

Spargrisens tips nr 2

Hur mycket sparar du på  hemma-fika?


Lyllas Kokosbollar

Fikar du med vännen hemma hos dig eller på en bänk i parken, istället för på fik på stan, spar du direkta pengar.

En kaffekopp hemma kostar ca 1 krona. Vi räknade ut att med vår Mokabryggare kostar en omgång kaffe 2:50 kr och den ger 3-4 kaffelattar. En kaka från skafferiet eller hemmabaket kostar kanske 2 kronor. För Lyllas goda Kokosbollar bakade mörk cacao och smör blev det när vi räknade 1 krona per boll (hela satsen gick på 10 kr) och för Chokladmuffins samma pris (hela satsen för 15 kr).

Det vill säga du har sparat minst 50 kr och troligen mer varje gång du bjuder hem istället. Du kan alltså baka väldigt mycket innan du är uppe i det beloppet som ett fika kostar.

Att gå på café kan vara underbart, men det finns många alternativ, inte minst när värmen kommer. Bestäm att ni skall pausa i parken, eller åka iväg till bryggan, hitta bästa bänken i stan, eller fika och vila på en filt med utsikt från ett berg i närheten. Eller varför inte dricka det heta kaffet i soffan hemma där man kan stanna länge?

söndag 20 februari 2011

Tänkvärt om Ställtid

En av mina gamla Lundalärare; Bodil Jönsson, har skrivit en härlig bok om Tid. Ur den har jag lärt mig detta om ställtid. Så här skriver hon:

"..Somligt blir mycket bättre gjort om man gör det, inte bara ostört, utan också efter viss ställtid. Ställtid - det är den tid det tar att ställa i ordning, ställa till rätta så att man sedan kan börja göra något. För skogsarbetaren var det förr den tid som gick åt innan hästen var selad framför timmerforan. I verkstäderna är ställtiden den tid det tar att ställa om maskinerna. I köket är det kockens tid att göra "mise-en-place", det vill säga ställa i ordning innan maten skall lagas.."

Bra sagt va? Vi blir ju ofta oroliga när vi inte kommer igång. Jag brukar tro att det aldrig kommer igång för mig när det känns så där motigt. Bodil berättar vidare att olika uppgifter kräver olika ställtid:

".. Jag vet att det inte i första hand är skillnader i ställtider som du tänker på om jag delar in uppgifter i kategorierna:
  1. Lätt och roligt
  2. Lätt och tråkigt
  3. Svårt och roligt
  4. Svårt och tråkigt
Men skillnader i ställtider är betydligt mer styrande än man tror. Har man framför sig uppgifter av alla fyra sorterna, är det frestande att börja med någon av de lätta kategorierna. För dem är ställtiden nästan noll..

..Ibland tror jag att jag håller ställtid utan att ens veta om det själv. Yttringarna kan vara ungefär så här: Något stort håller på att närma sig sin deadline. Jag vet att jag borde vara igång med det för länge sedan. Men i stället är det som om jag bara blir mindre produktiv, går ner på en sorts lågvarv och ägnar mig åt allehanda småsaker - fast jag inte alls vill det. Jag diskar och städar och syr i knappar och rotar i trädgården och.. Inte förrän det är absolut tvunget griper jag mig verket an. Och tänk att det gick - som genom ett under, denna gång också!

Men jag tror numera inte på att uppgiften egentligen blir gjord då på slutet - jag tror att vid det laget har alla mina inre verkställare redan gjort jobbet. Det var därför som mitt medvetna jag bara kunde arbeta lite långsamt med enkla saker - mitt egentliga tankearbete pågick där inne under tiden. När det sedan var dags, var det inte så mycket som jag behövde göra."

Detta får bli klokheten för Februari månad. Kram!

Något för ställtiden, sätt en vitlök i kruka för framtida skörd

lördag 12 februari 2011

I Morsans kök finns en Farsa, och han bakar bröd

Pitabröd för en fattig och hungrig student.. påstår Farsan är lätta att baka. Gör så här för en sats på 14 pitabröd (eller dela i halv sats):

Blanda 0,5l vatten med 1/2 jästpaket med 2 tsk salt + 0,5 dl olivolja och rör i ca 13 dl vetemjöl.

Degen skall bli smidig och lätt att knåda för hand. Knåda tills du tröttnar (helst 10 min) och låt vila i bunke, övertäckt med plåt eller plast så det blir tätt, under några timmar (eller hela dagen..)

Dela upp degen i ca 14 delar och rulla med kupad hand till små bullar. Ta varje bulle och kavla ut (med flaska eller handen) till en plätt (stor som ett kaffefat) på mjölat bakbord och låt jäsa igen under kökshandduk. Sätt ugnen på maxtemp.


Efter 1 timmes jäsning; lägg varje plätt upp och ner på plåten, så många som får plats, och baka i ugn. När de blåst upp sig i ugnen kan de tas ut ganska snart. (Baktiden i ugnen ca 5 min.)

Pitabröden är goda till mat, soppa, mackor och kebab, wraps mm.mm. De som inte äts upp direkt fryses in i tät påse. Trevligt bak önskar Farsan..

onsdag 9 februari 2011

Bild på god mat

En lättkokt brocolli med bechamelsås med bacon, vitlök och ost tillsammans med kokt potatis.
Det är gôtt det..

Veckans matsedel

Här kommer en matlista med tips för singelätare med plats för massor av improvisation..

Måndag:
Rester från helgen, visst blev det något över; en pizzahalva, lite kött eller tacosås, en skål ris? Kombinera detta med en sallad på morot. Riv den och blanda i ytterligare någon grönsak som ligger i kylen eller har du groddar kvar? Ringla över lite olja, vinäger eller citron och några strön med salt. Där har du din bästa måndagsmiddag

Tisdag:
Dags för riktig mat, köttfärs eller korv eller kikärtor, linser eller bönor. Tillbehör en tomatburk och lök eller purjo + vitlök. Stek biffar eller gör stroganoff. Gör en gryta på bönorna, krydda bra och servera ev med lite brödbit till. Bra kryddor är paprika, spiskummin och/eller grönkryddor som rosmarin eller oregano. Spetsa ev med lite tomatpure eller ketchup. Som tillbehör kan du koka upp 1dl ris.

Onsdag:
Dags för vår älskade potatis. Potatisen kan du koka, eller baka i ugn om du har en halvtimme på dig. Stek upp några gamla kokta om du har kvar från helgen. Eller riv potatisen och gör raggmunkar. Stek ett ägg eller gör en omelett till potatisen.  Har du nu någon grönsak som majs, tomat eller paprika som tillbehör? Mycket peppar och en smörklick över din potatisrätt, så har du onsdagsmaten klar

Torsdag:
 Imorgon är det fredag så vi kan ju ta det lite lugnt idag och göra veckans bästa fantasi-soppa. Finhacka grönsaker, potatis, lök, morot osv och stek lätt, häll på spad och låt puttra. Finns bönor eller linser kvar så i med dem. En buljongtärning gör susen. Vill du reda så häll i mjölk eller grädde eller smaksätt med tomatpure. Ibland kan lite bacon oxå spetsa till smaken härligt. Mixa soppan om du gillar den slät. Slutligen dags för krydderier. Skall det bli curry eller kanel? Eller naturell med groddar och krasse? Knäcke till är härligt.

Fredag:
Fest och god mat, lite mer tid i köket kanske? Gör en god paj, eller baka 2 pizzor själv. Fyllningen kan vara svamp och bacon, broccoli eller spenat. Och på pizzan din gamla trista ost som har gjort sitt. Bjud en stor grönsallad till denna rätt.. och ett glas vitt vin?

Lördag:
Fiskbilen har så charmiga säljare, så titta till dem och köp en liten filé eller vad som är säsong. Panera eller låt fisken puttra i ugnen med bara lite citron och vitlök och peppar och salt. Gör en god mos till eller några potatisar som de är..

Söndag:
Har du hittat en kyckling på extrapris så köp den, dela direkt i 2 och frys in den ena halvan. Nu kan du ta ut svängarna i köket ordenligt. Med kyckling kan du göra allt från en gryta till grillad i ugn, eller som tillbehör till wraps.. Låt fantasin flöda..

Och kom ihåg att skriva ner dina lysande receptupptäckter i egna receptboken med namn som.. "Vildandens bästa" eller "Kämnärsgrytan" eller "VG pizzan". Kram!